Письмо редактору

Травоядные, які їдять гризунів і рибу : приголомшливі факти про північних оленів


Здавалося б, північні олені – усім відомі тварини, які мешкають в тундрі і мало чим примітні. Але насправді ці парнокопитні є виключенням з багатьох правил, і їх можна назвати в усіх сенсах видатними оленями.

Найпівнічніші з усіх оленів

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Так далеко на північ не забралося жодне парнокопитне сімейства Оленячих. І тільки північні олені з успіхом освоїли тундру і лісотундру з її мізерним кормом, холодним кліматом і полярною ніччю. Звичайно, вони мають ряд важливих особливостей, які дозволяють їм вижити на півночі : довге, густе і щільне хутро, яке покриває абсолютно усі ділянки тіла і навіть ніс (чого немає у інших оленів), особливу будову копит, яка дозволяє ходити по рихлому снігу і багнистим болотам, а також розривати сніг у пошуках ягелю. Дикі північні олені мешкають на півночі Євразії і Північної Америки, а також на деяких островах Північного Льодовитого океану. Невеликі популяції збереглися і в інших регіонах. Серед диких оленів розрізняють тайгових (південніших) і тундрових (північніших оленів). При цьому тайгові олені більші за своїх північних побратимів, оскільки мешкають в сприятливіших природних умовах.

Є і домашні, і дикі, але їх майже не відрізнити

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Якщо не рахувати оленів маралів, яких містять в напівдикому стані, і одиничних ферм по прирученню лосів, то північних оленів можна назвати самими домашніми з усіх оленів. Величезні стада домашніх північних оленів розводять жителі тундри, в основному корінні народи Європи і Азії. Загальна чисельність домашніх північних оленів в Норвегії, Фінляндії і Швеції складає близько 570 тисяч, тоді як диких оленів на півночі Європи не більше 10 тисяч. Але на островах Шпіцберген, що належать Норвегії, мешкає популяція північних оленів чисельністю близько 10 тисяч особин, а на данському острові Гренландія в дикому вигляді існують близько 70 тисяч оленів. У Росії ж чисельність домашніх оленів більше 1,5 мільйонів голів, тоді як диких побратимів налічується близько 950 тисяч. На території Північної Америки чисельність дикого північного оленя, якого тут називають карібу, складає близько 2 мільйонів, тоді як одомашнених оленів тут не більше 30 тисяч, частина з яких міститься в науково-просвітницьких цілях. Цікаво, що за час одомашнення зовнішній вигляд північних оленів майже не змінився, а відрізнити їх під силу тільки оленярям або фахівцям-біологам. Хоча по силі, швидкості і витривалості домашні поступаються диким оленям.

->  20 секретних фактів про таємничу Північну Корею


Без них неможливе існування цілої групи народів

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

З приводу часу одомашнення північних оленів учені досі не прийшли до єдиної думки, але відомо, що північні олені і корінні народи живуть з ними пліч-о-пліч вже не одну тисячу років. Більше того, частина народів, що займаються розведенням північних оленів, знаходиться з ними в такому тісному зв’язку, що без цих копитних просто неможливе саме їх існування і виживання, і ніяка інша тварина у світі не зможе їх замінити. Корінний спосіб життя саамів, комі, ненці, чукчей, нганасан, юкагиров, сойотов і багатьох інших народів повністю залежить від розведення цих напрочуд витривалих і невибагливих тварин.

Вони їдять не лише рослини, але і тваринну їжу

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Усупереч поширеній думці, північні олені – це не виключно травоїдні тварини. Звичайно, основний їх корм – це трави і ягель, декілька видів лишайників, поширених в тундрі. Ягелем олені живляться в основному взимку, коли нічого іншого просто немає, а влітку їх раціон поповнюється травами, грибами і кущами. Але найдивовижніше, це те, що північні олені із задоволенням поїдають їжу тваринного походження. Вони підбирають викинуту на узбережжі рибу, можуть з’їсти яйця птахів або навіть самих пташенят, що попалися їм, а також їдять полівок і лемінгів – дрібних гризунів, які удосталь водяться в тундрі. На думку дослідників, це пов’язано з тим, що мізерна тундрова рослинність не в змозі задовольнити потреби цих великих тварин в основних поживних елементах і їм доводиться порушувати вегетаріанську дієту.

->  Спиналонга - острів прокажених


Роги є навіть у самиць

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Усі самці представники сімейства оленячих, лосі, благородні олені і інші, мають на голові розгалужені роги, які вони щорічно скидають і відрощують наново. Але самиці оленів позбавлені цієї прикраси, за винятком самиць північного оленя, які також мають розгалужені роги, але скидають їх не на початку весни, як самці, а влітку. Є окремі популяції північних оленів, в яких частина самиць не має рогів, але це лише виключення з правила. Своїми рогами самиці розкопують сніг у пошуках корму, а також можуть скористатися ними для захисту себе і свого оленяти.

Утворюю величезні стада

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Ще одна особливість дикого північного оленя як біологічного виду – це його спосіб життя. Жодні інші олені не утворюють таких величезних стад, як північні олені. Збираючись у великі групи, олені мігрують на великі відстані у пошуках нових пасовищ, а також здійснюють сезонні міграції, кочувавши з півночі на південь восени і назад в тундру навесні.

Вони жили на території Іспанії і в Криму, але жару не переносять

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Не так давно, за історичними мірками, за часів плейстоцена ареал північного оленя охоплював набагато більшу територію. Його останки знаходять в Альпах, Піренеях і навіть в Криму, а древні мисливці, що мешкали на території Європи, швидше за все, полювали і на північних оленів. Але із закінченням льодовикового періоду північні олені відступають на північ, йдучи за тундрою, що переміщається, і лісотундрою. Цей вид не здатний існувати в південніших умовах, оскільки північні олені пристосовані виключно до умов приполярних широт. Вони не мають потових залоз, тому високі температури переносяться ними украй важко, а від перегрівання вони рятуються висунувши язик, як собаки.

->  Грузинські гори. Казбек по класиці


Північні олені мешкають в Саянах і горах Монголії

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Попри те, що північні олені асоціюються у нас з районами Крайньої Півночі, невеликі популяції збереглися і на півдні їх колишнього ареалу. Дикі північні олені мешкають на території заповідника Алатау Коваля, де вони зосереджені високо в горах, в поясі тундри. Невелика кількість диких північних оленів мешкає на території Монголії, де також живуть і їх одомашнені побратими.

Алеути і ескімоси не розводять оленів

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Незважаючи на наявність великої кількості диких північних оленів на території Північної Америки, місцеве корінне населення, алеути і ескімоси, не одомашнили їх, як це зробили жителі півночі Євразії. Більше того, навіть після того, як туди завезли домашні підвиди оленів, оленярство там не отримало широкого поширення, а усі стосунки корінних американських народів півночі з оленями зводяться до полювання на них.

Кращі плавці серед оленів

травоядные, которые едят грызунов и рыбу: потрясающие факты о северных оленях

Серед інших представників сімейства оленячих північні олені виділяються своєю здатністю до плавання. Вони не лише без проблем долають невеликі річки або озера, що зустрічаються на шляху їх міграцій, але і затоки, протоки і великі сибірські річки. Навіть глибокий Єнісей або Обь з їх сильними течіями не є для них перешкодою.

->  З користю для тіла! Нова органічна кухня для прибічників здорового способу життя


Матеріал є авторським, при копіюванні посилання на статтю або сайт travelask. ru обов’язкова


© 2019 Самостійне Подорож
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.
sitemap